free webpage hit counter 29 elítélt rendőrt és börtönőrt tartott állományban Pintér – Budapest 1873
Home / Aktuális / 29 elítélt rendőrt és börtönőrt tartott állományban Pintér

29 elítélt rendőrt és börtönőrt tartott állományban Pintér

Pintér Sándor döntése értelmében 29 olyan személy maradhatott a rendőrség, illetve a büntetés-végrehajtás állományában, akiket a bíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A szervezet emlékeztet: a fideszes kormánytöbbség olyan törvénymódosítást szavazott meg, aminek értelmében 2012 óta a belügyminiszter állományban tarthat olyan rendőröket és börtönőröket, akikre akár két év felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

A Magyar Helsinki Bizottság közérdekűadat-igénylésére adott válaszból kiderül, hogy 2012 és 2017 között ötven felmentés iránti kérelmet kapott a miniszter.

A Fidesz 2011-ben annak ellenére változtatott a szolgálati törvényen, és adott lehetőséget a miniszternek a beavatkozásra, hogy 2009-ben, amikor a szocialista kormánytöbbség megszüntette ezt a lehetőséget, az akkor ellenzéken lévő jobboldal egyenesen azt szerette volna elérni, hogy még a bíróságnak se legyen lehetősége a bűnelkövető rendőrök mentesítésére, és a testületben tartására.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Tóth Balázs 2009-ben, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának ülésén külsős szakértőként emlékeztetett, hogy a 2006-os zavargások után, amikor megszülettek az első ítéletek, úgy látszott, hogy konszenzus alakul ki a kérdésben, és készültek is tervezetek, amelyekben az állt: ha egy rendőrt szándékos bűncselekmény miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélnek, előzetes mentesítés esetén se maradhasson a rendőrség kötelékében.

Ezt a jelen lévő akkori ellenzéki képviselők, köztük Semjén Zsolt nagy tetszéssel fogadták, és kifogásolták, hogy csak a miniszteri pardont szüntetik meg Bajnaiék, a bíróit nem. Kormányon viszont már megszavazták a miniszteri jogkör visszaállítását. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Check Also

Bokáig ért a WC-ből kiömlő szennyvíz a vonaton

Bokáig ért a víz a Budapest-Békéscsaba vonalon járó egyik vonaton, mert kiöntött a vonaton levő …

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

Processing files…