free webpage hit counter 20 milliárd jutalmat szórtak ki a választások környékén a minisztériumokban – Budapest 1873
Home / Aktuális / 20 milliárd jutalmat szórtak ki a választások környékén a minisztériumokban

20 milliárd jutalmat szórtak ki a választások környékén a minisztériumokban

Összesen 20,2 milliárd forint jutalmat (hivatalos nevén céljuttatást) osztottak ki négy minisztériumban az uniós pénzek gyors kifizetéséért. Ezt a közigazgatásban példátlan pénzosztás lezárásának tekinthetjük, a napokban ugyanis megérkezett az utolsó válasz is közadatigényléseinkre. Eszerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak átkeresztelt

egykori Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban 4 781 708 570 forintot fizettek ki összesen a tárca 1148 dolgozójának. 

A minisztérium azt is megírta, hogy a majdnem 4,8 milliárd forintból a levonások után nettóban 3,16 milliárd forint maradt. Bruttóban mindenesetre Seszták Miklós egykori tárcájának szerencsés dolgozói fejenként átlagban csaknem 4,18 millió forintot kaptak, ami azt jelenti, hogy a rendes illetményük mellett egy évnyi, 348 ezer forint havi bruttó jövedelemnek megfelelő pluszpénzt számfejtettek nekik.

Budapest, 2018. május 8.
Lázár János (b) és Seszták Miklós, a Fidesz képviselõi az Országgyûlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lázár János és Seszták Miklós az új Országgyűlés alakuló ülésén
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Eszerint nem fizetett olyan jól a most már kormánybiztos Seszták, mint a csúcstartó Varga Mihály vagy Lázár János, jóllehet a fejlesztési tárcához tartoztak a legnagyobb falatok, azaz az infrastruktúrafejlesztés, valamint a környezet- és energiahatékonysági operatív program, ennek megfelelően Sesztákéknak írták elő a legnagyobb összegű kifizetési tervet, 2017 végére 1081 milliárd forintot.

Ezzel együtt, mint korábbi cikkeinkből kiderült, a legtöbb pénzt, összesen 7,8 milliárd forintot Varga Mihály lapátolhatott szét a nemzetgazdasági tárca (ma Pénzügyminisztérium) dolgozói között, a legjobban viszont az akkoriban Lázár vezette kancellária dolgozói jártak, ott fejenként 4,6 millió forint volt a jutalom. Viszont az egykor Balog Zoltán-féle emberminisztériumban jutalmaztak meg a legtöbb embert, ott kétezer embernek jutott az apanázsból.

Budapest, 2018. április 11.
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) országos verspályázatának meghirdetésén a minisztériumban 2018. április 11-én. A Szabad a vers! címû pályázatot felsõs általános iskolások és középiskolások számára hirdették meg klasszikus magyar költõk családhoz köthetõ verseinek újragondolására a Családok éve alkalmából.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Balog Zoltán. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
  • Miniszterelnökség: 3,3 milliárd/4,6 millió
  • Nemzetgazdasági Minisztérium: 7,8 milliárd/4,5 millió
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: 4,8 milliárd/4,2 millió
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma: 4,3 milliárd/2 millió

Három tárcánál is az történt, hogy az igyekezetet az egyéves (nemzetgazdasági) átlagfizetésnél nagyobb juttatással honorálták. A fejlesztési minisztérium apparátusán belül azonban mégsem volt elégedett mindenki, leginkább azért, mert fejnehézre sikerült az elosztás a 24.hu forrása szerint.

Kétévi illetmény lehetett a maximum

A kormány egy percig sem rejtette véka alá, hogy a gazdasági növekedés felpörgetésére a lehető leggyorsabban, de 2019-ig mindenképpen le akarja hívni a 2014 és 2020 közötti finanszírozási ciklus uniós támogatásait. Az ügymenet olajozására 2017 áprilisában kormányhatározat is született, amelyben sosem látott jutalmat lebegtettek meg a Miniszterelnökség, az emberi erőforrás, a gazdasági és a fejlesztési tárcánál dolgozók szeme előtt. A határozatban tárcánként megadták, hogy mekkora összegű támogatás kifizetését várják el, s ennek 100 százalékos teljesítése esetére maximum 24 havi illetménynek, bérnek megfelelő maximális juttatást helyeztek kilátásba. A juttatás konkrét feltételeit, a tárcán belüli elosztását az érintett minisztereknek kellett megadniuk, ők szabták meg a munkatársak számára a teljesítendő célfeladatokat.

Budapest, 2016. január 3.
A régi (fent) és a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-tõl hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban.
MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Áprilisban érkezett a pénzeső

A 24.hu több olvasója is időzített kifizetésről számolt be, olyasmit érzékeltetve, hogy a minisztériumokban 5-6 ezren az április 8-i választást megelőzően jutottak a bónuszhoz, ami befolyásolhatta a választási kedvüket. Annyi biztos, hogy a juttatásról mindenki tudott a minisztériumokban az áprilisi kormányhatározattól fogva, a részletezett menetrendnek megfelelően a június 30-áig elért teljesítményekért még 2017-ben utalták a plusz pénzt, a fejlesztési tárca válasza szerint például október 31-én. A december végéig elért teljesítményért pedig áprilisban fizettek, a Miniszterelnökség úgy fogalmazott, hogy április 12-ig, a fejlesztési tárca pedig április 18-át jelölte meg a pluszpénz fizetésének napjaként.

Nem jönnek az uniós pénzek, de kifizetésükért járt a bónusz

Különös megvilágításba helyezi a 20,2 milliárd forintnyi jutalomosztást az, ha megvizsgáljuk, mit jelent a munkatervben megjelölt kifizetési célszám. Valójában

a magyar költségvetésből minél gyorsabban és több előleg lehívását honorálták, ráadásul a jutalom forrásaként részben uniós pénzt jelölt meg a kormányhatározat.

A 24.hu úgy tudja Brüsszelben várják a bónuszfizetésről szóló számlákat, és az uniós auditorok kezdettől árgus szemekkel figyelték az uniós támogatáskifizetések felpörgetésére szolgáló konstrukciót, de a kormánytisztviselők célfeladatában extrateljesítményt eddig nem fedeztek fel.

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Check Also

Bokáig ért a WC-ből kiömlő szennyvíz a vonaton

Bokáig ért a víz a Budapest-Békéscsaba vonalon járó egyik vonaton, mert kiöntött a vonaton levő …

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

Processing files…